DalaWux

postad av Peter, onsdag 3 februari, 2016 - 08:11 i LärlingAtt hitta rätt i sitt yrkesval kan vara svårt. Ibland är det slumpen som avgör vad man kommer att arbeta med. Ibland är det mycket medvetna val. Det kan finnas yrken man inte har en aning om att existerar eller yrken man utan anledning bara fått för sig att man inte passar för. Det finns otaliga vägar att söka sig fram på och så här berättar Kristin Hanis, 28 år gammal från Malung-Sälen om sin väg. Hon genomför just nu en lärlingsutbildning till löneadministratör i Malung-Sälens kommuns vuxenutbildnings regi.

”Ett arbete där man trivs och känner att man kan utvecklas är det viktigaste för mig” säger Kristin. Vägen har inte varit spikrak hit, men nu upplever jag att jag har hittat det ultimata upplägget för att nå dit jag vill. - Administration var inte vad jag trodde att jag till sist skulle arbeta med. Jag är utbildad undersköterska och hudterapeut och har arbetat runt om i Sverige och ute i Europa. Jag återvände så småningom till Malung, där jag har min familj, själv fick barn och bestämde mig för att stanna, trots en begränsad arbetsmarknad. Jag fick jobb i receptionen på Sankt Olof Hotell & krog i Malung och arbetade också med konferenser. Det var först då som jag började förstå att någon form av administration skulle passa mig. Men säker blev jag först när jag genom min lärlingsutbildning mer eller mindre direkt fick komma ut på en arbetsplats och se och arbeta med det jag studerade.
Kristin fick en dag se en broschyr från vuxenutbildningen där det informerades om lärlingsutbildning som löneadministratör och hon kände att det var dags. Intresset fanns hos henne och strategiskt kände hon att det var rätt, med tanke på alla förväntade pensionsavgångar i kommunen, som gav stora möjligheter att kunna få ett arbete efter sin utbildning. Hon tog omedelbart kontakt med studie- och yrkesvägledaren på vuxenutbildningen som hjälpte henne att komma igång med sina studier.

Kristins lärlingsutbildning är anpassat efter hennes bakgrund och behov och sträcker sig för hennes del över 2 terminer. Lärlingsutbildningen sker till minst 70% ute på ett företag där man ”går som lärling”, man utför med andra ord de sysslor som ingår i yrket, på riktigt. Resterande tid under utbildningen är teori. De teoretiska studierna har Kristin bedrivit dels på distans, men även på plats i klassrum. Teorin utgör inte bara den nödvändiga kunskapen, utan blir direkt den plattform som gjorde att hon kände sig trygg när hon skulle ut i verkligheten på sin praktikplats. Kristin har gått som ”lärling” på två arbetsplatser och har på så sätt fått möjlighet att få inblick i dels den offentliga sektorn genom Malung-Sälens kommun och den privata sektorn genom Färgbröderna i Malung-Sälen.

Distansundervisningen tycker hon fungerat bra men kräver naturligtvis en stor portion självdisciplin.

Marie, Kristins handledare på Malung-Sälens kommun är odelat positiv till det här sättet att utbilda. Hon har själv genomgått en utbildning för att handleda, vilket gjort att det inte känts betungande, utan tvärt om.

Kristin har några ord på vägen till er som funderar på att utbilda er:

"Det lönar sig att utbilda sig även om det kostar både tid och pengar. Att studera som lärling är ett utmärkt sätt att få veta om man kommer att trivas med de arbetsuppgifter man utbildar dig för. Man måste våga. Det viktigaste är ett arbete att trivas och utvecklas på."

Framtiden ser ljus ut för Kristin då hon erbjudits sommarjobb på Malung-Sälens kommun och sen vet vi ju att det blir pensionsavgångar…

Intresserad? Kontakta Studie- och yrkesvägledaren i din kommun för vidare vägledning och matchning mot rätt företag och rätt utbildning. Kontaktinformation hittar du under fliken "Studie & Yrkesvägledare".

Klicka här för mer information om lärlingsutbildningar


Gå tillbaka