DalaWux

En film om att studera som knivmakarlärling

postad av Peter, fredag 27 maj, 2016 - 09:49 i Lärling

Att vara lärling innebär att du får du möjlighet att lära dig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. Den största skillnaden mellan en lärlingsutbildning och annan yrkesutbildning är att du är en del av ett arbetslag på en arbetsplats.

På arbetsplatsen gör du det mesta av din yrkesutbildning och din yrkeslärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen. Tillsammans utformar ni din utbildning på bästa sätt. Under din studietid har du en fot i arbetslivet och en i skolan vilket innebär att du både får en yrkesutbildning och kontakter inom arbetslivet vilket ofta leder till en anställning.


Se filmen om att studera som knivmakarlärling hos Morakniv.Om du vill veta mer om att studera som lärling inom DalaWux, kontakta då en Studie- och Yrkesvägledare (SYV) i din kommun. Du hittar kontaktuppgifter i menyn högst upp på sidan.
 

DalaWux deltog på en nationell konferens om skolutveckling och digitalisering

postad av Peter, tisdag 10 maj, 2016 - 09:52 i DalaWux-projekt

DalaWux och projektet Flexibelt Lärande fick möjlighet att delta som föreläsare på SETT-konferensen (Scandinavian Educational Technology Transformation) i Stockholm den 28 april.Om föreläsningen

Hur skall du som pedagog kunna välja rätt metoder och digitala verktyg, om du inte vet vilka behov och svårigheter som eleven har? I det SPSM-finansierade projektet DalaWux- Flexibelt Lärande har vi utvecklat ett antal indikatorer som hjälper lärare att fånga upp elevens utmaningar i lärandet, samt skapat en e-bok med inspiration och råd kring hur du kan stödja vuxna elever i sitt lärande, som har svårigheter med:  koncentration och att fokusera, att kommunicera med andra, att samarbeta med andra och att arbeta i grupp.

Torbjörn Skarin (utvärderare) och Kestin Gatu (arbetsterapeut och deltagare i projektet) talade om hur man kan ge rätt pedagogiskt stöd till vuxna elever med dolda funktionsnedsättningar. Vi delade med oss av våra erfarenheter kring ett flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Dalarna. Under föreläsningen gav vi förslag på hur man kan arbeta med elevers olika utmaningar, ur både elevens och pedagogens perspektiv.

Projektet Flexibelt lärande drivs av Lena Eriksson (projektledare), Peter Gunnebro (IKT-utvecklare) samt Torbjörn Skarin (utvärderare).

Länk till SETT-konferensens hemsida: http://www.settdagarna.se/Konferens/Programpunkter/Hur-kan-du-ge-ratt-pedagogiskt-stod-till-vuxna-elever-med-dolda-funktionsnedsattningar

Läs mer om projektet: https://flexibeltlarande.wordpress.com/